Орзо[1][2] (латински hordeum),[3] е форма на тестенини, исечени на мали делови, слично на големо зрно ориз. Орзо традиционално се прави од бело брашно, но може да се направи и од цело зрно.

Орзо
ВидТестенини
Земја на потеклоИталија
Cookbook: Орзо на Викикниги 

Името орзо е вообичаено за оваа форма на тестенини во Северна Америка, а поретко во Италија, италијанскиот збор orzo значи јачмен.

Употреба уреди

Постојат многу различни начини да се служи орзо. Орзо може да се служи: во супа, особено за деца, како дел од салата, пилаф или џувеци, или печени во тепсија.[4] Орзо може да се обои со шафран, чили и црн грав за да се добијат жолти, портокалови или црни тестенини.

Слични производи уреди

Орзо во суштина е идентичен со грчката кујна, со турско кујна и во арапската кујна. Во Шпанија, еквивалентните тестенини се нарекуваат пинонес. Конфузија може да настане поради фактот што пинонес е исто така шпански збор за борови ореви. Птитим е тестенина во форма на зрно ориз, развиена во педесеттите години на минатиот век во Израел како замена за оризот.

Подготовка уреди

Орзо често се готви во италијански супи, како што е Минестроне. Исто така може да се вари и малку да се пржи за да се добие јадење слично на рижото.

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. „ORZO“. Cambridge Advanced Learner's Dictionary. Cambridge University Press. Посетено на February 10, 2019.
  2. „Orzo“. Collins English Dictionary. HarperCollins. Посетено на February 10, 2019.
  3. „Orzo“. Merriam-Webster Dictionary.
  4. Alfaro, Danilo. „What Is Orzo? Cooking and Recipes“. The Spruce Eats. The Spruce Eats. Посетено на 9 July 2020.