Неранимајковци (англиски: Superbad) — американска младешка комедија од 2007 г., во режија на Грег Мотола, со Џона Хил и Мајкл Сера во главните улоги. Сценариото било на Сет Роген и Еван Голдберг, кои почнале да го пишуваат кога и двајцата имале 13 години, а на 15 години веќе го завршиле првиот нацрт. Имињата на главните ликови се исти како и имињата на Роген и Голдберг.[5][6]

„Неранимајковци“
Плакатот на филмот
РежисерГрег Мотола
Продуцент
Сценарист
Главни улоги
МузикаЛајл Воркмен
КинематографијаРус Олсобрук
МонтажаВилијам Кер
Студио
ДистрибутерSony Pictures Releasing
Премиера13 август 2007 г. (Grauman's Chinese Theatre)[1]
17 август 2007 г.
Времетраење113 минути[2]
Земја САД
Јазиканглиски
Буџет17,5 — 20 милиони долари[3][4]
Бруто заработка170,8 милиони долари[4]

Содржина уреди

Сет и Еван се двајца откачени средношколци што се пријатели уште од детството. На училиште се понижувани, а само сонуваат за внимание од девојките. Наскоро ќе дипломираат и ќе студираат на факултет — итно треба да ја подобрат нивната положба во очите на нежниот пол. По часот по домашна економија, на кој Сет работи заедно со убавата Џулс, момчето станува посмело и започнува разговор со неа. Излегува дека Џулс ќе организира забава. Еван, исто така, собира смелост и ја поканува својата сакана Бека на забавата. Момците им ветуваат на девојките дека проблемот со алкохолот ќе го преземат на себе.

Фогел, соученик на Сет и Еван и колега „откаченик“, признава дека набавил лажни документи и може да купи алкохол во продавница. Во документите на Фогел тој е наведен како „Меклавин“ (англ. McLovin). Немирен од страв, Фогел оди да купи алкохол, но токму во тој миг продавницата е ограбена и Фогел добива удар во главата од злосторникот. Продавачката се јавува во полиција. Стоејќи надвор, Сет и Еван се уверени дека нивниот другар е фатен со лажни документи. Сепак, полицајците Слејтер и Мајклс се покажуваат мирољубиви и му нудат на Фегел возење до забавата. Сет, панично бегајќи од продавницата, го удира кола. Му паѓа на памет да го уценува возачот, кој е на условен отпуст. Сет го принудува возачот да им земе повеќе алкохол, инаку ќе се јави во полиција. Возачот ги носи на друга забава каде што можат да добијат алкохол. Сет и Еван крадат алкохол, го истураат во канти што ќе ги најдат и бегаат.

Во меѓувреме, Слејтер и Мајклс му даваат на Фогел возење со службено возило. Додека се на должност пијат алкохол, пеат и пукаат на сите страни. Во тој миг, Сет и Еван бегаат од забавата и Сет повторно го удира кола — само, овој пат е полициското возило во кое се возел Фогел. Момците успеваат да избегаат и да стигнат до забавата на Џулс со алкохолот недопрен. На забавата, приказните на момците за полицијата и престрелката создаваат возбуда, а момците го бараат вниманието на поднапиените девојки. Сет се обидува да ја бакне Џулс, но таа се спротивставува. Сет се онесвестува од пиење и, паѓајќи, случајно ѝ задава модринка. Еван се повлекува со Бека, но тој самиот не е подготвен да преземе активни дејства, бидејќи премногу ја почитува и не сака да има полов однос со пијана девојка. Идилата ја нарушуваат Слејтер и Мајклс, кои упаѓаат на забавата. Сет и Еван бегаат од нив. Полицајците влегуваат во собата токму кога Фогел има полов однос со девојка. Полицајците во последен миг неочекувано му признаваат на Фогел дека не му се лути и се подготвени да го пуштат, иако знаат за неговата измама со документите. Фогел склучува договор со своите нови пријатели и глумат лажно апсење, што остава голем впечаток на целата пијана група. На пат од забавата, полицајците одлучуваат да ја напуштат службата и заедно со Фогел со службеното оружје пукаат во автомобилот и го палат со молотовов коктел.

Следниот ден, Сет и Еван се среќаваат со Џулс и Бека во трговскиот центар. По некоја незгодност, момците сфаќаат дека девојките не им се лути. Тие се делат во парови и заедно одат на пазарење.

Улоги уреди

Глумец Улога
Џона Хил Сет
Мајкл Сера Еван
Кристофер Минц-Плас Фогел „Меклавин”
Сет Роген полицаецот Мајклс
Бил Хејдер полицаецот Слејтер
Марта Макајзак Бека
Ема Стоун Џулс

Наводи уреди

  1. Netburn, Deborah (August 14, 2007). 'Superbad' premiere chock-full of comedic superstars“. Orlando Sentinel. Посетено на December 26, 2022.
  2. Superbad (15)“. British Board of Film Classification. July 5, 2007. Посетено на June 1, 2019.
  3. „Superbad (2007) – Financial Information“. The Numbers.
  4. 4,0 4,1 „Superbad (2007)“. Box Office Mojo. IMDb.
  5. „Неранимајковци“. Max (англиски). Посетено на 2023-09-12.
  6. Lu, Garry (Jul 30, 2021). „Why 'Superbad' Is The Greatest Millennial Comedy Of All Time“. Boss Hunting.

Надворешни врски уреди