Комбе — вид затворена автомобилска каросерија направена да носи товар, понекогаш со можност за превоз на патници (од 8 до 10).[1] Товарниот простор на комбињата е одделен од просторот за патници со преграда, иако понекогаш може да недостасува. Овој вид каросерија вклучува патнички автомобили што немаат задно стакло, а задниот простор обично е затворен.[2] Се разликува и по висината на каросеријата и недостатокот на тапацир во задниот дел. Подот обично е засилен со штампи за носење тешки товари. Понекогаш може да се користи страничната лизгачка врата за товарење. Комбето е еден од главните видови каросерија на патнички автомобили. Комбињата се користат за превоз на пекарски производи, мебел, готова облека и обувки, ткаенини и сл. Комбињата се делат на малотонажни и среднотонажни.[3]

Форд транзит кастом — комбе со низок покрив

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „комбе“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Van #3“. New English Dictionary on Historical Principles. 1928. Архивирано од изворникот на 21 September 2016. See also „Caravan“. New English Dictionary on Historical Principles. Clarendon Press at Oxford. 1893. Архивирано од изворникот на 9 August 2016.. Note: The word van as a vehicle, being a contraction of caravan, has no historical relationship with the word van as a contraction of vanguard.
  3. „Vans: what they are and why they are so important“. ACEA - European Automobile Manufacturers' Association (англиски). 2022-11-22. Посетено на 2023-12-21.

Надворешни врски уреди

Hertz — Tips on driving a van на YouTube