Гинтс Буде (роден на 23 април 1971 година, Рига) е латвиски моден творец и експерт за облека и кодекс на облекување.

Животопис уреди

Гинтс Буде завршил колеџ, квалификувајќи се за кројач. После тоа, тој студирал технологија за правење и шиење модни модели на облека на Техничкиот универзитет во Рига. Во 1988-89 година, тој работел како кројач во експерименталната фабрика за компанија за облека „Rīgas modes“ (Моди на Рига) како нов кројач на збирки.

На 2 ноември 1990 година, тој ја основал модната куќа „Gints BUDE“ и првото училиште за професионално моделирање во Латвија. Тој е член на здружението на балтички модни творци од 2004 година. [ потребно е цитирање ] Буде е дизајнер на машки и женски модни збирки претставени на меѓународни модни форуми, саеми и настани од 1994 година - саем за машка облека во Европа „Herren-Mode-Wöche-Köln“. Со-творец и организатор на летонскиот фестивал „Mode. Māksla. Mūzika.“. (Мода. Уметност. Музика.) и наградата „Zelta adata“ (Златна игла).

Неговите збирки облека биле претставени на Ригашката модна недела

Гинтс Буде учествувал во модни претставувања во Латвија за време на латвискиот проект за култура „Etonnante Lettonie“ [1] (Изненадувачка Летонија) во 2005 година, што бил одржан во Париз, Франција. Буде е експерт за облека и кодекс на облекување за „Vakara ziņas“ (Вечерни вести).[2] и „Privātā dzīve“ (Приватен живот).[3]

Наводи уреди

  1. Gints Bude on Etonnante lettonie Архивирано на 23 јули 2011 г. official website
  2. Vakara ziņas, Riga: Mediju Nams, Ltd.; ISSN 1407-4931
  3. Privātā dzīve, Riga: Izdevniecība "Žurnāls Santa" Ltd., ISSN 1407-4311

Надворешни врски уреди