Боцкокрила калуѓерка

Боцкокрила калуѓерка (латински: Vanellus spinosus) е вид на птица од фамилијата Charadriidae.

Боцкокрила калуѓерка
A spur-winged lapwing in Gambia
Calls recorded at Lake Turkana, Kenya
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Ред: Дождосвирни
Семејство: Блатарки
Род: Калуѓерки
Вид: Боцкокрила калуѓерка
Научен назив
Vanellus spinosus
(Linnaeus, 1758)
Синоними

Charadrius spinosus Linnaeus, 1758
Hoplopterus spinosus (Linnaeus, 1758)

Spur-winged lapwing
A spur-winged lapwing in Gambia
Calls recorded at Lake Turkana, Kenya
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Charadriiformes
Family: Charadriidae
Genus: Vanellus
Species:
V. spinosus
Binomial name
Vanellus spinosus

Synonyms

Charadrius spinosus Linnaeus, 1758 Hoplopterus spinosus (Linnaeus, 1758)

Распространетост уреди

Боцкокрила калуѓерка се размножува околу источното Средоземје и во широк појас од потсахарска западна Африка до Арабија . Грчките и турските одгледувачи се преселници, но другите популации се резидентни. Видот се намалува во својот северен опсег, но го има во изобилство во поголемиот дел од тропска Африка, а се гледа во речиси секое мочуришно живеалиште во неговиот опсег. Ова птица е една од видовите за кои се применува Договорот за зачувување на африканско-евроазиските водни птици преселници.

Во источна и јужна Африка видот забележал зголемен опсег, влегувајќи во Замбија за прв пат во 1999 година и се проширил на југ и на запад.[2]

Опис уреди

Овие се впечатливи и непогрешливи птици. Тие се средноголеми со црна круна, граден кош, лента на предната страна и опашка. Лицето, остатокот од вратот и стомакот се бели, а крилјата и грбот се светло кафени. Нозете се црни. Неговиот впечатлив изглед е дополнет со неговата бучна природа, со гласен повик.

Екологија и поведение уреди

Овој вид претпочита мочуришта и слични слатководни живеалишта. Се хранат со инсекти и други безрбетници, кои ги собираат од земја.

Снесува четири жолтеникави јајца. Познато е дека птицата понекогаш ги користи канџите за напад на животни и, ретко, луѓе, кои премногу се доближуваат до изложените потомци на птиците.

Наводна симбиоза за чистење уреди

Хенри Шерен ја идентификувал „птицата со крилја со млазови“ како птицата „трохилус“ за која грчкиот историчар Херодот рекол дека е вклучена во она што сега би се нарекло симбиоза за чистење со нилски крокодил. Сепак, не постои сигурен доказ дека овој или кој било друг вид всушност има таква врска.[3]

Галерија уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2016). Vanellus spinosus. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T22693983A86582288. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22693983A86582288.en. Посетено на 12 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 12 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „Zambia“. African Bird Club. 2017. Посетено на 16 April 2021.
  3. Cott, H. B. (1961).