vBulletin (исто така наречен vB) е веб-софтвер наменет за дискусија и споделувања на мислења. Работи на PHP и користи mySQL база на податоци.

vBulletin
Програмер:Internet Brands
ОС:Cross Платформа
Платформа:PHP / MySQL
Намена: Интернет Форум
Лиценца:Официјална Лиценца
Мреж. место: www.vbulletin.com

ИсторијаУреди

Во 1999 година Џејмс Лим и Џон Перцивал беа основачи на една Visual Basic страница, што користеше Infopop класичен форум. Како што страната се зголемуваше, тие увидоа дека софтверот што е напишан во Perl, користејќи flat-file база на податоци, неможеше секогаш да го издржи бројот на корисници. Во февруари 2000 година, двајцата решија да напишат нивни веб-софтвер, иако не беа познати со програмерските кодови. Кога напишаа нивни форум, тој беше толку баран што двајцата им понудија да го продадат софтверот на Infopop, но не беше успешно. Потоа ја создадоа фирмата наречена Jelsoft и првиот vBulletin што се плаќа.

Други продуктиУреди

Користејќи го vBulletin јадрото Jelsoft создадоа уште два корисни продукти или додатоци на форумот.

vBulletin BlogУреди

Дозволува на зачленетите корисници на некоја vBulletin заедница да имаат свој блог на форумот. Цената се одвива околу $60 (долари) и дозволени се обновувања ако vBulletin софтверот е лиценциран.

vBulletin Project ToolsУреди

Софтвер кој ги поддржува сите промени на софтверот.