UTC−05:00

(Пренасочено од UTC-05)

UTC−05 е ознака за временското отстапување од UTC во износ од −05 часа.

UTC−05: сино (јануари), портокалово (јули), жолто (цела година), светлосино - морски површини

Се користи во источниот часовен појас како стандардно време и во централниот часовен појас како летно време (DST).[1]

Во Средна Америка овој појас се смета за западнокарипски часовен појас.

Стандардно време низ целата година

уреди

Источно стандардно време

уреди

Кариби

уреди

Средна и Јужна Америка

уреди

Стандардно време во зима на северната полутопка

уреди

Кариби

уреди

Источно стандардно време

уреди

Летно време на северната полутопка

уреди

Централно летно време

уреди

Летно време на јужната полутопка

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди