UTC−06:00

часовен појас

UTC−06:00часовен појас кој отстапува шест часа од координираното универзално време (UTC). Во Северна и Јужна Америка се води како централен часовен појас за стандардно време и како планински часовен појас во текот на останатите осум месеци (летно сметање). Неколку латиноамерикански земји и некои други места го користат преку целата година.

UTC−6: сино (јануари), портокалово (јули), жолто (преку целата година), светлосино – морски површини
Часовни појаси во Мексико
Зиме Лете (DST) Мексико С. Америка
UTC−05:00 југоисточен појас источно време
UTC−06:00 UTC−05:00 централен појас централно време
UTC−07:00 UTC−06:00 тихоокеански појас планинско време
UTC−07:00 тихоокеански појас планинско време
UTC−08:00 UTC−07:00 северозападен појас тихоокеанско време

Како стандардно време (зима на северната полутопка)Уреди

Северна АмерикаУреди

Централниот часовен појас (CST) е стандардно време во шестиот појас западно од Гринич, и почнува од 90-тиот меридијан. Се користи во Северна Америка, поточно делови од Канада, Мексико и САД.[1]

(освен Долна Калифорнија, Јужна Долна Калифорнија, Кинтана Ро, Најарит, Синалоа, Сонора и Чивава)

Како летно време (лето на северната полутопка)Уреди

Северна АмерикаУреди

Како стандардно време (преку целата година)Уреди

Северна АмерикаУреди

Средна АмерикаУреди

Источен Тихи ОкеанУреди

Како стандардно време (зима на јужната полутопка)Уреди

Источен Тихи ОкеанУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди