TGV (француски: Train à Grande Vitesse = големобрзински воз) е fранцуски брз воз на претпријатието „Алстом“. За првпат е пуштен во употреба на линијата Париз-Лион 1981 година. Од Париз сообраќајот се проширил во цела Франција. Возот ги држи рекордите за најголема просечна брзина во железницата.

TGV Duplex во Париз
Сообраќајна карта на TGV

По големиот успех на TGV возовите и други земји воспоставиле свој систем на брзи возови (Германија ИЦЕ, Белгија Талис, Италија Пендолино и сл.)

Технички карактеристикиУреди

Воз Макс. брзина (км/ч) Седишта Должина (м) Ширина (м) Маса (т) Погон (kW)
TGV Sud-Est 300 345 200,2 2,81 385 6.450
TGV Atlantique 300 485 237,5 2,90 444 8.800
TGV Réseau 300 377 200 2,9 383 8.800
TGV Duplex 320 512 200 2,90 386 8.800
TGV POS 320 200 2,9 42 9.600

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди