Syndicat National de l'Édition Phonographique

Syndicat national de l'édition phonographique (SNEP) е интер-професионална организација која ги штити интересите на француската музичката индустрија. SNEP е основана во 1922 година, и има 48 член компании.

Одговорностите на SNEP вклучуваат собирање и дистрибуирање на надомест за авторски права за емитување и перформанси, спречување на кршење на авторските права на делата на своите членови (вклучувајќи и музичка пиратерија), и продажбена сертификација на сребро, злато, платина и дијамантски плочи и видеа.

SNEP, исто така, подготвува листи на топ-продажба на музика во Франција.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди