Отвори го главното мени

South Pole Telescope

телескоп на јужниот пол
South Pole Telescope
South pole telescope nov2009.jpg
Местојужен пол, нема вредност
Надм. висина2,8 километар
Изграденноември 2006–февруари 2007 (ноември 2006–февруари 2007)
ВидГрегориев телескоп[*], радиотелескоп[*], cosmic microwave background experiment[*]
Пречник10,0 метар, 1 метар
Собирна површина78,5 квадратен метар
Мреж. местоpole.uchicago.edu
Страница на Ризницата Содржини на Ризницата