Skype (транскрипција: Скајп) — софтверска алатка, што им овозможува на корисниците да разговараат преку Интернет. Јавувањата во мрежата на Skype сервисот се бесплатни, додека кај телефонските јавувања се плаќа одредена сума. Skype исто така поддржува инстант-разговарање, трансфер на дадотеки и видео разговори.

Логото на Skype

Надворешни врски уреди