Јаглики

(Пренасочено од Primulaceae)
Јаглики

Јагликите (науч. Primulaceae) се фамилија на цветни растенија со околу 24 родови, вклучувајќи некои од најзастапените градинарски растенија и диви цвеќиња.

Јаглики
Welsh Primrose.jpg
Обична јаглика (Primula vulgaris)
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Астериди
Ред: Вресовидни
Семејство: Јаглики
Vent.
Родови

Во текстот.

РодовиУреди

Според Калерсхе[1] некои од овие родови треба да се стават во фамилијата Мирзинии (Myrsinaceae), но ова не се признава во APG III.

НаводиУреди

  1. Källersjö, M., G. Bergqvist & A. A. Anderberg. 2000. Generic realignment in primuloid families of the Ericales s. l.: a phylogenetic analysis based on DNA sequences from three chloroplast genes and morphology. Amer. J. Bot. 87: 1325–1341.

Надворешни врскиУреди