Време во Нов Зеланд

(Пренасочено од NZST)
Часовен појас Стандардно време Летно време
Нов Зеланд UTC+12:00 UTC+13:00
Четемски Острови UTC+12:45 UTC+13:45
Токелау UTC+13:00
Кукови Острови UTC-10:00
Ниуе UTC-11:00
Моменталното време во Нов Зеланд е: 02:00, март 20, 2020 (NZST) (исчисти)
Моменталното време на Куковите Острови е: 03:00 19 март 2020
Времето може да застари поради складирањето на страницата (превчитај)

Нов Зеланд има две часовни појаси. Главните острови користат новозеландско стандардно време (NZST), 12 часа понапред од координираното универзално време (UTC), додека пак оддалечените Четемски Острови користат четемско стандардно време (CHAST), 12 часа и 45 минути пред UTC.

Во текот на летото (точни датуми подолу) се практикува летно сметање на времето кога часовниците се поместуваат за еден час нанапред. Така, новозеландското летно време (NZDT) е 13 часа понапред од UTC, а Четемското летно време (CHADT) е 13 часа и 45 минути понапред од UTC.

Росовата Зависност на Антарктикот го следи новозеландското време (NZST/NZDT), заедно со станиците Мекмердо и Амундсен-Скот.

Покрај ова, Нов Зеланд има зависни територии со две различни часовни зони кои лежат на другата страна од меѓународната датумска граница:

  • Куковите Острови и Токелау се наоѓаат во појасот UTC−10 и не практикуваат летно сметање. Така, тие се 22 или 23 часа зад Нов Зеланд, или со други зборови, новозеландското време без еден ден плус 1 или 2 часа.
  • Ниуе UTC−11.

Летно сметањеУреди

Започнувајќи од 2007 г. во Нов Зеланд летното време започнува од последниот ден недела во септември до првиот ден недела во април.

СтандардиУреди

Стандардот за време во Нов Зеланд е во надлежност на Лабораторијата за мерни стандарди, дел од претпријатието Industrial Research Limited. Точното време се прогласува на повеќе начини, како емитување на тонови на Радио Нов Зеланд, точно време по телефон и мрежен временски протокол (NTP).

БелешкиУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди