Јоомла! претставува CMS (систем за управување со интернет содржини) отворен код.

Овој CMS e моментално најкористената алатка за изработка и управување како на едноставни, така и на посложени интернет страници. Јоомла Заедницата е една од најголемите заедници од тој вид во светот. Неа можеме да ја превземеме бесплатно од нејзиниот официјален веб сајт. Преку Џумлата можеме да креираме динамички веб сајтови, што значи можеме да додадеме нова и да ја промениме постоечката содржина на сајтот. За оваа бесплатна скрипта има многу модули кои би го подобриле сајтот. Пример за таков модул е модулот за интернет продавница. Со негова помош сајтот ќе биде он-лајн продавница.

Исто така има многу темплејти за Џумлата. Некои од нив се беслпатни, а некои се купуваат. Тие би го промениле дизајнот на сајтот. Таа е една од најкористените скрипти на интернет. Поради тоа има многу експлоити со чија помош може да се изврши упад во некој незаштитен Џумла сајт. Поради тоа препорачливо е сите сопственици на Џумла сајтови да прават редовно надградба на најновата верзија од скриптата и да ги заштитуваат нивните сајтови што е можно подобро.

НаградиУреди

Joomla! CMS доби бројни награди и почести од своето основање во 2005 година.[1]

 • 2005
  • Linux & Open Source Awards in London Best Linux / Open Source Project
 • 2006
  • Packt Open Source Awards — Best Open Source CMS
  • UK Linux & Open Source Awards Best Linux / Open Source Project - Joomla! Wins Again at UK LinuxWorld
 • 2007
  • Packt Open Source Awards — Best PHP Open Source CMS
 • 2008
  • Packt Open Source Awards
   • Open Source CMS Most Valued Person — Personal award Johan Janssens
   • 1st Runner-up Best Open Source CMS
   • 1st Runner-up Best Overall Open Source CMS
 • 2009
  • Packt Open Source Awards
   • Open Source CMS Most Valued Person — Personal award Louis Landry
   • 1st Runner-up Packt Hall of Fame CMS
   • 2nd Runner-up Best Open Source CMS
 • 2010
  • Packt Open Source Awards — 2nd Runner-up Hall of Fame CMS
 • 2011
  • Packt Open Source Awards — Best Open Source CMS
 • 2012
  • Infoworld Bossie Awards — Best Open Source Application
 • 2014
  • CMS Critic People's Choice Awards — Best Open Source PHP CMS
 • 2015
  • CMS Critic People's Choice Awards — Best Free CMS
 • 2016
  • CMS Critic People's Choice Awards — Best Free CMS
 • 2017
  • CMS Critic People's Choice Awards - Best Free CMS [2]

РеференцаУреди

Надворешни врскиУреди