Емсленд е област во Долна Саксонија, Германија именувана по реката Емс . Ограничена е од (од север и од стрелките на часовникот) областите Леер, Клопенбург и Оснабрик, државата Северна Рајна-Вестфалија (округ Штајнфурт ), областа Бентхајм во Долна Саксонија и Холандија (покраини Дренте и Гронинген ).

ГеографијаУреди

Областа се наоѓа на холандската граница. Именувана е по реката Емс, која го преминува регионот од југ кон север. Тоа е апсолутно обична село, кое некогаш било полна со фенси. Единствените височини се наоѓаат во Хумлинг, кој е ридско-шумско подрачје источно од Емс.

Иако регионот Емсленд денес е првенствено округ меѓу многу други во Долна Саксонија, нејзините локални жители го имаат она што може да се нарече посебно чувство на регионална гордост кое веројатно нема да се најде на друго место во оваа држава.

ГрбУреди

Грбот прикажува:

 • мегалитска гробница, типична за областа Хјумлинг
 • рози од рацете на Војводството Аренберг
 • сидро од рацете на округот Линген

Брановидната линија ја симболизира реката Емс.

Градови и општиниУреди

Бесплатни општини и градови

 1. Eмсбурген (9749)
 2. Гесте (11.279)
 3. Харен, град (22.754)
 4. Haselünne, град (12.549)
 5. Линген, град (51.318)
 6. Меппен, град (34.196)
 7. Папенбург, град (34,519)
 8. Реде (4.228)
 9. Салсберген (7.436)
 10. Пресврт (9.640)

Samtgemeinden

 1. Дорпен (15.446)
 2. Фререн (10.834)
 3. Херцлајк (9,821)
 4. Lathen (10.815)
 5. Lengerich (9083)
 6. Нордхумлинг (12.149)
 7. Согел (15.484)
 8. Шпеле (12.653)
 9. Верлте (15.660)

Исто така видиУреди

 • Изложбен центар за археологија на Емсленд, Меппен

РеференциУреди


Надворешни врскиУреди