Не треба да биде помешан со студискиот албум од 2010 Clapton (албум од 2010)

Clapton е компилационен албум од Ерик Клептон издаден во 1973. Албумот ги содржи раните трудови на Клептон од неговата соло кариера. Ова е вториот компилационен албум на Клептон кој „Polydor Records“ го преработиле - првиот е Eric Clapton at His Best, издаден кон крајот на 1972.

Clapton
Компилационен албум од Ерик Клептон
Издаден1973
ЖанрРок
Траење37:48
Издавачка куќа„Polydor Records“
PD 5526
Продуцентвидете список на песни за детали
Ерик Клептон — Хронологија
In Concert
(1973)
Clapton
(1973)
Eric Clapton's Rainbow Concert
(1973)
 Професионални оценки
Прегледни резултати
Извор Оценка
Allmusic 2/5 ѕвездички[1]

Иако продаван и во други земји, Clapton бил фокусиран на празарот во Северна Америка.

Албумот содржи песни од епонимниот албум на Клептон од 1970 и од студискиот албум со неговиот бенд „Derek and the Dominos“, „Layla and Other Assorted Love Songs“ (1970).

Список на песни Уреди

Прва страна Уреди

 1. „Told You For the Last Time“ (Бони Бремлит, Стиви Купер) - 2:30
  • Од Eric Clapton (1970). Продуцирана од Диланеи Бремлит.
 2. „Don't Know Why“ (Бони Бремлит, Ерик Клептон) - 3:18
  • Од Eric Clapton.
 3. „Have You Ever Loved a Woman“ (Били Мајлс) - 6:59
 4. „Nobody Knows You When You're Down and Out“ (Џими Кокс) - 4:57
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.

Втора страна Уреди

 1. „Lovin' You Lovin' Me“ (Бони Бремлит, Клептон) - 3:36
  • Од Eric Clapton.
 2. „Теll the Truth“ (Клептон, Боби Витлок) - 6:37
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.
 3. „Bad Boy“ (Диланеи Бремлит, Клептон) - 3:50
  • Од Eric Clapton.
 4. „Bell Bottom Blues“ (Клептон) - 5:01
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.

Наводи Уреди