Епоха (астрономија)

(Пренасочено од B1875.0)

Во астрономијата, епоха е момент од време што се користи како точка за одредување на орбитата на едно небесно тело.[1] Обично, епоха е моментот кога е забележана ѕвездата.

Јулијанската година, која е наречена така по Јулиј Цезар (100 п.н.е. — 44 н.е.), е година која содржи точно 365,25 дена. Јулијанската година 2000 започнува на 1 јануари 2000 година во точно 12:00 часот. Почетокот на јулијанската година се запишува со претставката 'J' и наставката '.0', на пример: 'J2000,0' за почетокот на јулијанската година 2000.

Наводи

уреди
  1. Soop, E. M. (1994). Handbook of Geostationary Orbits. Springer. ISBN 9780792330547.

Надворешни врски

уреди