9 јули (починале)

список на статии на Викимедија
1441  Јан ван Ајк — фламански сликар.
1746  Филип — шпански крал.
1850  Маргарет Фулер — американска новинарка.
1904  Славејко Арсов — македонски револуционер.
1913  Михаил Анагностакос — грчки офицер.
1934  Иван Хаџи Николов — македонски општественик и револуционер.
1942  Цветан Димовнароден херој на Македонија; убиен е од бугарските фашисти во Скопје во Обласната полициска управа.
1943  Иван Горан Ковачиќ — хрватски поет, есеист, новинар, политичар, преведувач и борец во НОВ.
1992  Ханс Ем — најстариот член на МАНУ. Учесник е во НОВ на македонскиот народ од 1941 година.
2001  Бедри Халими — член на ОНА.