956 Елиза (привремена ознака: A921 PE или 1921 JW) — Флорински астероид од внатрешните области на астероидниот појас, со пречник од 10,5 километри. Астероидот бил откриен на 8 август 1921 година од германскиот астроном Карл Вилхелм Рајнмут во опсерваторијата Хајделберг. Астероидот од типот V има период на ротација од 16,5 часа. Името го добил по Елиза Рејнмут, мајка на откривачот.

Орбита и класификација

уреди

При примена на методот на синтетичко хиерархиско кластерирање (HCM) од Несворни, Елиза е член на семејството Флора (402), џиновско семејство астероиди и најголемата фамилија на камени астероиди во главниот појас. Сепак, според друга HCM-анализа на Милани и Кнежевиќ (AstDys), тој е астероид во позадина бидејќи оваа анализа не го препознава семејството на астероидите Флора.

 
Орбита на астероидот Елиза и неговата положба во Сончевиот Систем

Елиза кружи околу Сонцето во внатрешниот астероиден појас на растојание од 1,8–2,8 ае еднаш на секои 3 години и 6 месеци (1.273 дена; голема полуоска од 2,3 AU). Неговата орбита има ексцентричност од 0,20 и наклон од 6° во однос на еклиптиката. Лакот за набљудување на телото започнал во опсерваторијата Хајделберг на 9 август 1921 година, ноќта по нејзиното официјално откривање.

Именување

уреди

Оваа мала планета го добила името по Елиза Рајнмут, мајка на откривачот Карл Рајнмут. Името било споменато во Имињата на малите планети од Пол Хергет во 1955 година ( H 92 ).

Физички одлики

уреди

И во таксономијата слична на Толен и на SMASS на спектроскопското истражување на малите објекти на Сончевиот Систем (S3OS2), Елисз е астероид од V-тип. Овие астероиди се нарекуваат и „Вестоиди“, за кои се смета дека потекнуваат од ударен настан на 4 Веста.

Вртежен период

уреди

Во јули 2008 година, вртежната светлинска крива на Елиза била добиена од фотометриските набљудувања на Матије Коњат во опсерваторијата Ница во Франција. Анализата на 16,492 ± 0,006 светлина дала добро дефиниран период 16,492 ± 0,006 часа со варијација на осветленоста од 0,36 ± 0,02 магнитуда (U=3). Во текот на истиот опозицијата, Владимир Бенишек во Белградската опсерваторија и Луси Лим со Спицер определиле рок за овој астероид од 16,5075 ± 0,0007 16,494 ± 0,001 и 16,494 ± 0,001 часа со амплитуда од 0,37 ± 0,02 и 0,35 ± 0,02 степени, односно ( U=3/3– ).

Пречник и албедо

уреди

Според истражувањето спроведено од мисијата <i>NEOWISE</i> на истражувачот на НАСА и вселенскиот телескоп Спицер, Елиза има 10,474 ± 0,208 и 10,6 ± 0,5 километри во прчник и нејзината површина има албедо од 2 0,147 ± 0,022 0,142 ± 0,022, соодветно. Колаборативната Светлинска крива на астероидна врска претпоставува стандардно албедо за астероид од ова семејство од 0,24 и пресметува пречник од 10,31 километри врз основа на апсолутна величина од 12,1. Тимот на WISE објавил и два помали средни пречници од 8,02 ± 1,09 и 8,40 ± 0,67 со повисоки албедо од 0,41 ± 0,21 и 0,362 ± 0,071 .

Надворешни врски

уреди