1848  Гаетано Доницетииталијански оперски композитор од времето на романтизмот.
1914  Јакуб Арбес — чешки писател, критичар и новинар.
1950  Васлав Нижински — руски балетан и кореограф.
1973  Пабло Пикасо — шпанско-француски сликар.
2013  Сара Монтиел — шпанска пејачка и глумица.
2013  Маргарет Тачер — првата жена-премиер на Велика Британија, наречена „Железната леди“.
2019  Златко Славенски — македонски драматург, режисер и универзитетски професор.
2024  Питер Хигс — британски теоретски физичар, познат по фундаменталната честичка Хигсов бозон, наречена и „божја честичка“.