827 Волфијана

астероид

827 Волфијана, со привремена ознака 1916 ZW, е флорски астероид од внатрешниот регион на астероидниот појас, околу 8 километри во пречник. Тој бил откриен во Виенската опсерваторија на 29 август 1916 година, од страна на австрискиот астроном Јохан Палиса, кој е именуван по германскиот астроном Макс Волф. Се претпоставува дека камениот астероид има ротација на период од 4,0654 часа.