806 Гилденија

астероид

806 Гилденијаастероид кој кружи околу Сонцето. Именуван е според астрономот Хуго Гилден.

806 Гилденија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено18 април 1915
Ознаки
1915 WX
Орбитални особености
Епоха 18 август2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,438 ае
Перихел2,989 ае
3,213 ае
Занесеност0,070
5,761 a
287,257°
Наклон14,239°
44,551°
113,371°

Надворешни врски уреди