565 Марбахија

астероид

565 Марбахијаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 9 мај 1905 година. Наречен е според германскиот град Марбах кој се наоѓа на реката Некар, родното место на писателот Фридрих Шилер.

565 Марбахија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено9 мај 1905
Ознаки
1905 QN
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,758 ае
Перихел2,129 ае
2,444 ае
Занесеност0,129
3,820 a
161,552°
Наклон10,992°
226,068°
290,828°

Надворешни врскиУреди