501 Урхиксидур

астероид

501 Урхиксидур — релативно голем астероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 18 јануари 1903 година во Хајделберг, Германија. НАречен еспоред лик од сатиричното дело Auch Einer на Фридрих Теодор Вишер .

501 Урхиксидур
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено18 јануари 1903
Ознаки
1903 LB; 1943 FC;
1949 FW; 1951 RB2;
1951 SE; 1955 FB
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 10 мај 2005 (ЈД 2453500.5)
Афел540,736 Gm (3,615 ае)
Перихел407,035 Gm (2,721 ае)
473,885 Gm (3,168 ае)
Занесеност0,141
2059,303 ден. (5,64 a)
16,65 km/s
207,60°
Наклон20,864°
357,573°
351,162°
Физички особености
Димензии77,4 km
Маса4,9×1017 kg
Средна густина
2,0 g/cm³
0,0216 m/s²
0,0409 km/s
0,625 ден. (15 часа) 1
Албедо0,0812 2
Температура~157 K
Спектрален тип
?
8,9