Отвори го главното мени

Во современата историја, третиот милениум е временски период започнат на 1 јануари 2001 г., а ќе заврши на 31 декември 3000 г. според Грегоријанскиот календар. Ова е третиот илјадалетен период од Нашата ера.

Милениуми: 2 милениум · 3 милениум · 4 милениум
Векови: 21 век · 22 век · 23 век · 24 век · 25 век · 26 век · 27 век · 28 век · 29 век · 30 век

Бидејќи овој милениум е во тек, првите две децении, (2000-тите и 2010-тите години) претставуваат предмет на историско изучување. Остатокот од XXI век и долгорочните текови на настаните ги проучува футурологијата.

Векови и деценииУреди

ПоврзаноУреди

БелешкиУреди

  1. 9 од 10-те години на деценијата му припаѓаат на овој милениум.