386 Зиегена

астероид

386 Зиегена — голем астероид од главниот појас. Калсифициран е како астероид од тип C и најверојатно е составен од прости јаглеродни соединенија.

386 Зиегена
Тридимензионален приказ на 386 Зиегена заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено1 март 1894
Ознаки
Наречена по
Зиеген
1894 AY
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел507,913 Gm (3,395 ае)
Перихел358,147 Gm (2,394 ае)
433,03 Gm (2,895 ае)
Занесеност0,173
1798,783 ден (4,92 a)
17,51 km/s
305,663°
Наклон20,255°
166,951°
220,254°
Физички особености
Димензии170,35 ± 8,40[1] km
Маса(8,14 ± 1,58) × 1018[1] kg
Средна густина
3,14 ± 0,76[1] g/cm3
Спектрален тип
C
7,43

Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 1 март 1894 година во Хајделберг.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.