30 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1757  Осман III — отомански султан.
1787  Фердинандо Галијани — италијански економист и значаен општественик од времето на просветителството.
1910  Жан Анри Динан — швајцарски филантроп, основач на Меѓународниот комитет на Црвениот крст во 1863 година, кој подоцна прерасна во меѓународна организација.
1914  Ернст Штадлер — германски поет.
1950  Борис Верлински — советски шахист.
1953  Имре Калман — унгарски композитор.
1975  Густав Лудвиг Херц — германски физичар.
1977  Густав Крклец — хрватски писател.
1987  Џозеф Кемпбел — американски митолог, писател и говорник.
1992  Џоан Мичел — американска сликарка.
2002  Хуан Антонио Бардем — шпански режисер.
2006  Клифорд Гирц — американски антрополог.
2009  Клод Леви-Строс — француски антрополог, познат како „татко на модерната антропологија“.
2013  Френк Вес — американски џез-музичар