29 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1634  Клаудио Монтевердииталијански ренесансен композитор.
1731  Брук Тејлор — англиски математичар.
1825  Жак Луј Давид — француски сликар, основач и главен претставник на класицизмот.
1834  Томас Малтус — англиски свештеник, демограф и економист.
1864  Саломон Милер — германски природонаучник.
1849  Дионисио Агуадо — шпански класичен гитарист и композитор од времето на романтизмот.
1891  Леополд Кронекер — германски математичар.
1920  Марко Цепенков — македонски собирач на народни умотворби.
1926  Рајнер Марија Рилке — германски писател.
1956  Андреја Карпузов — прв македонски магистер по фармација и прв аптекар во Македонија.
1981  Мирослав Крлежахрватски писател.
1984  Гвидо Тартаља — југословенски писател.
1986  Андреј Тарковски — руски и советски режисер.
1986  Харолд Макмилан — британски премиер.
1998  Томо Шијак — македонски сликар.
2008  Фреди Хабард — американски џез-музичар.
2022  Пеле — бразилски фудбалер.