27 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1534  Антонио да Сангало Постариот — италијански архитект од времето на ренесансата.
1585  Пјер Ронсар — француски писател од времето на ренесансата.
1743  Ијасент Риго — важен француски барокен сликар и портретист.
1911  Штерјо Михајлов — учесник во македонското револуционерно движење.
1923  Густав Ајфел — француски инженер и градител на познатата Ајфелова кула.
1836  Ханс фон Сект — висок офицер во германската армија.
1938  Осип Манделштам — руски и советски поет и есеист.
1952  Рамадан Зејнели — писател за деца од албанската националност во Македонија.
1978  Крис Бел — американски поп-рок музичар, член на групата „Биг стар“ (Big Star).
2011  Хелен Франкенталер — американска сликарка.