27 април (починале)

список на статии на Викимедија
1521  Фернандо Магелан — португалски морепловец.
1882  Ралф Валдо Емерсон — американски есеист и поет.
1905  Никола Карев — македонски социјалист и револуционер.
1938  Едмунд Хусерл — германски филозоф.
1983  Димо Тодоровски — македонски вајар.
1983  Кирил Миљовски — македонски револуционер, академик, политичар и прв ректор на Универзитетот во Скопје.
1998  Карлос Кастанеда — американски писател.
2007  Мстислав Ростропович — советски и руски виолончелист.
2014  Вујадин Бошков — српски и југословенски фудбалски тренер.