21 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1494  Џан Галеацо Сфорца — војвода од Милано.
1641  Хорацие Мажибрадиќ — хрватски поет.
1927  Бора Станковиќ — српски писател.
1931  Артур Шницлер — австриски писател.
1969  Џек Керуакамерикански писател, претставник на таканаречената „бит-генерација
1984  Франсоа Трифо — француски филмски режисер.
2003  Елиот Смитамерикански рок музичар.
2022  Масато Кудо — јапонски фудбалер.
2023  Боби Чарлтон — англиски фудбалер.