15760 Албион

заднептунец, прототип на кубеваната

15760 Албион (1992 QB1) — првиот заднептунец откриен по Плутон и неговата месечина Харон. Пронајден е во 1992 г. од астрономите Дејвид Џуит и Џејн Лу во опсерваторијата „Мауна Кеја“ на Хаваите. Ова е класичен објект од Кајперовиот појас или кубевано — класа на објекти наречена по ова тело, чиј назив е изведен од QB1 во неговата ознака.[8] Во јануари 2018 г. биле познати преку 2.400 заднептунци, од кои добар дел се кубевана.

15760 Албион
AnimatedOrbitOf157601992QB1.gif
Орбитите на четирите надворешни планети (црвено) споредено со онаа на 15760 Албион (сино)
Откривање [1][2]
ОткривачДејвид Џуит
Џејн Лу
Откриено воМауна Кеја
Откриено30 август 1992
Ознаки
Наречена по
Албион[3]
(во митологијата на Вилијам Блејк)
1992 QB1
заднептунец[1] · кубевано[4][5]
далечен [3]
Орбитални особености [1]
Епоха 4 септември 2017 (ЈД 2458000,5)
Параметар на неодреденост 3
Лак на набљудување21,10 г. (7.707 дена)
Апхел46,566 ае
Перихел40,843 ae
43,704 ae
Занесување0,0655
288,93 јг (105.531 дена)
31,005°
0° 0м 12.24с дневно
Наклон2,1877°
359,44°
0,6029°
Физички особености
0,2 (претп.)[6]
~23,4[7]
7,1[1]

Откривачите го предложиле името „Смајли“.[9] но истото веќе било зафатено од астероидот 1613 Смајли, наречен по американскиот астроном Чарлс Хју Смајли. Телото го добило бројот 15760[5] и останало безимено сè до јануари 2018 г. кога било наречено по земјата Албион (Британија) во митологијата на англискиот писател Вилијам Блејк.[10]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Прелистувач по базата на мали тела на JPL: 15760 Албион (1992 QB1)“ (2013-10-06 last obs.). Лабораторија за реактивен погон. конс. 6 February 2018.  (англиски)
  2. „IAUC 5611: 1992 QB1“. Центар за мали планети. 14 September 1992. конс. 2011-07-05.  (англиски)
  3. 3,0 3,1 „15760 Албион (1992 QB1)“. Центар за мали планети. конс. 6 February 2018.  (англиски)
  4. Вилијам Роберт Џонстон (28 December 2015). „Список на познати заднептунци“. Џонстонов архив. конс. 2015-01-03.  (англиски)
  5. 5,0 5,1 Марк Б. Бује (30 ноември 1999). „Орбитна складност и астрометриски запис за 15760“. SwRI, Оддаление за вселенски науки. конс. 2008-09-28.  (англиски)
  6. Колку џуџести планети постојат во надворешниот Сончев систем?, Мајк Браун (англиски)
  7. „AstDys: Ефемериди на (15760) 1992QB1“. Математички факултет, Универзитет во Пиза. конс. 2010-03-03.  (англиски)
  8. Др. Дејвид Џуит. „Класични објекти од Кајперовиот појас“. Дејвид Џуит/UCLA. Архивирано од изворникот на July 5, 2013. конс. July 1, 2013.  (англиски)
  9. Што се крие во надворешниот Сончев систем? (Сајенс@НАСА, 13 септември 2001) (англиски)
  10. „(15760) Албион = 1992 QB1“. Центар за мали планети. конс. February 3, 2018.  (англиски)

Надворешни врскиУреди