12 ноември (починале)

список на статии на Викимедија
607  Бонифациј IIIримски папа.
1035  Кнут Велики — дански крал.
1252  Бланка Кастиљска — кралица на Франција.
1693  Марија ван Остервејк — холандска барокна сликарка.
1903  Камиј Писаро — француски сликар.
1916  Персивал Лоуел — американски астроном.
1936  Стефан Грабињски — полски писател.
1951  Константин Библ — чешки поет.
1955  Тин Уевиќхрватски поет.
1973  Иван Точко — македонски писател и новинар.
1981  Херман Пилник — аргентински шахист.
1981  Вилијам Холден — американски глумец.
1989  Божидар Јакац — словенечки сликар.
1989  Долорес Ибарури - Ла Пасионарија — шпанска револуционерка.
1988  Јаника Балаж — југословенски музичар.
1994  Вилма Рудолф — американска атлетичарка.
2003  Тони Томпсон — американски поп-музичар.
2008  Мич Мичел — англиски тапанар, член на групата „Џими Хенрикс експириенс“ (The Jimmi Hendrix Experience).
2018  Стен Ли — американски автор на стрипови.