1219 Брита

астероид

1219 Брита (1932 CJ) — астероид од Главниот астероиден појас откриен на 6 рвруари 1932 година од страна на Макс Волф во Хајделберг.[2]

Брита
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено6 февруари 1932
Ознаки
ЦМП-ознака1219
1932 CJ
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување110,98 а (40.536 денови)
Афел2.4884069 ае (372.26037 )
Перихел1.9379905 ае (289.91925 Gм)
2.213199 ае (331.0899 Gм)
Занесеност0,1243486
3,29 а (1202,6 d)
311,65929°
0° 17м 57.646с / ден
Наклон4,413641°
42,54142°
23,55308°
Земјино НРОП0.95071 ае (142.224 Gм)
Јупитерово НРОП2.78031 ае (415.928 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,641
Физички особености
Димензии11,43 km
Среден полупречник
5,715 ± 0,45 km
5.575 h (0.2323 d)
5,575
0,2267 ± 0,040
11,8

Потеклото на името е непознато.[3]

НаводиУреди

  1. „1219 Britta (1932 CJ)“. JPL Small-Body Database. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 30 April 2016.
  2. „JPL Small-Body Database Browser“. Посетено на October 17, 2007.
  3. Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names. Springer. стр. 100. ISBN 3-540-00238-3.

Надворешни врскиУреди