.yeнајвисок државен домен за Јемен.

.ye
240px
Воведен1996
Тип на доменНајвисок државен домен
СостојбаАктивен
РегистарYemenNet
ПокровителTeleYemen
Наменета употребаЕнтитети поврзани со Јемен
Фактичка употребаНекаква употреба во Јемен
СоставРегистрациите се на трето ниво под различни второстепени ознаки
Мреж. местоRegistry site

Второстепени домениУреди

Постојат осум второстепени домени:

  • com.ye: Правни лица
  • co.ye: претпријатија
  • ltd.ye: друштва со ограничена одговорност
  • me.ye: физички лица
  • net.ye: даватели на мрежни услуги
  • org.ye: непрофитни организации
  • plc.ye: јавни претпријатија
  • gov.ye: владини институции

Второстени главни домениУреди

Во јемен се користи и второстепен главен домен, наменет за доменски имиња на месниот јазик. Во март 2011 година написот اليمن. е регистриран и одобрен за оваа намена.

Надворешни врскиУреди