.uyнајвисок државен домен за Уругвај. Домените може да се регистрираат на второ или трето ниво. Од 11 јуни 2012 година, достапни се второстепени регистрации на доменот .uy.

.uy
Воведен1990
Тип на доменНајвисок државен домен
СостојбаАктивен
РегистарServicio Central de Informatica
ПокровителUniversidad de la República
Наменета употребаЕнтитети поврзани со  Уругвај
Фактичка употребакористен во Уругвај
Составрегистрациите се на второ ниво или на трето ниво под различни второстепени имиња
ДокументиRules
Правила при спорArbitration
Мреж. место.uy NIC

Второстепени домениУреди

  • .com.uy: за правни лица
  • .edu.uy: за образовни институции.
  • .gub.uy: за владини институции.
  • .net.uy: за даватели на мрежни улуги.
  • .mil.uy: за воените институции.
  • .org.uy: за непрофитни организации.

Надворешни врскиУреди