.twнајвисок државен домен за Тајван. Регистаррот е управуван од TWNIC. Регистрациите се прифаќаат од трговски регистратори. Neulevel е во партнерство со TWNIC за рекламирање на tw надвор од Тајван.

.tw
TWNIC Logo
Воведен1989
Тип на доменНајвисок државен домен
СостојбаАктивен
РегистарTWNIC
ПокровителTWNIC
Наменета употребаЕнтитети поврзани со
 Тајван
Фактичка употребаКористен во Тајван
Ограничувања на рестрацијатаРазлични барања во зависност од втрото ниво на кое се врши регистрацијата,странците можат да се регистрираат само во одредени категории
СоставРегистрациите сена второ ниво или на трето ниво под второстепени ознаки
ДокументиGuidelines for administration of domain name registration
Правила при спорTaiwan Network Information Center Domain Name Dispute Resolution Policy
Мреж. местоTWNIC (домашно); www.neulevel.com.tw (странство)
DNSSECда

ICANN доделила две IDN за Тајван на 25 јуни во 2010 година:[1]

Регистрациите под tw се можни на второ ниво или под различни третостепени домени:

 • edu.tw: за образовни институции
 • gov.tw: владини институции
 • mil.tw: воени институции
 • com.tw: правни лица
 • net.tw: даватели на мрежни услуги
 • org.tw: невладини и непрофитни организации
 • idv.tw: за физички лица
 • game.tw: за сите
 • ebiz.tw: за сите
 • club.tw: за сите
 • tw: за сите

Доменски имиња можат да се регистрираат и со кинеско писмо на второ ниво. Понатамошно, секој регистрант на стандардно доменско име може автоматски да добие уште две доменски имиња на кинеско писмо на следниве второстепени домени: 網路.tw, 組織.tw and 商業.tw. Овие второстепени домени се пандан на net.tw, org.tw и com.tw.

НаводиУреди

 1. „ICANN Board Meeting Minutes“. ICANN. 25 June 2010. Архивирано од изворникот на 7 July 2010. конс. 25 June 2010. 

Надворешни врскиУреди