Шенџен

град во покраината Гуангдунг, Кина
Панорама на Шенџен

Шенџен е град во покраината Гуангдунг на југот на Народна Република Кина, на источниот брег на естуарот на Бисерната Река. Од Хонг Конг е одделен со реката Шам Чун на југ.

Во 1980, во Шенџен е воспоставена првата специјална економска зона во Кина. Регистрираното население во 2017 во Шенџен изнесувало 12,905,000.