Шведска на Европско првенство во атлетика на отворено (2018)

Шведска учествувала на 24-то Европско првенство во атлетика на отворено во 2018 година, кое се одржало во Берлин, (Германија), од 6 до 12 август. Ова бил дваесет и четврти европски шампионат на отворено на кој учествувала Шведска, односно Швеѓаните учествувале на сите европски првенства на отворено. Репрезентацијата на Шведска имала 65 претставници (32 мажи и 33 жени) кои се натпреварувале во 37 (17 машки и 20 женски) дисциплини.

Во вкупниот пласман Шведска се изборила за 14 место со 4 освоени медали (1 златен, 2 сребрени и 1 бронзен).[1] На табелата за успех, според број и пласман на натпреварувачите кои учествувале во финалните натпревари (првите 8 натпреварувачи) Шведска го зазела 13-то место со 10 и 52 поени.[2]

Пласман Држава 1. место 2. место 3. место 4. место 5. место 6. место 7. место 8. место Бр. Фин. Поени
13. Шведска 1-8 2-14 1-6 2-10 - 2-6 4-8 - 12 52

УчеснициУреди

Мажи:

Жени:

Добитници на медали (4)Уреди

  Сребро (1)Уреди

  Сребрена (2)Уреди

  • Андреас Крамер - 800 м
  • Данијел Стал - Фрлање диск

  бронза (1)Уреди

  • Мераф Бахта - 10.000 м

НаводиУреди

  1. Табела освојених медаља Прибављено 5.1.2019.
  2. Табела успешности на ЕП 2018. Прибављено 5.1.2019.

Надворешни врскиУреди