Шарлот Кармајкл Стоупс

  Шарлот Браун Кармајкл Стоупс (родена Кармајкл ; 5 февруари 1840 - 6 февруари 1929 година), исто така познат како CC Stopes, била британски научник, автор и борец за правата на жените. Објавила и неколку книги поврзани со животот и делото на Вилијам Шекспир . Нејзината најуспешна публикација била Британските слободни жени: Нивната историска привилегија (објавена 1894 година), книга која влијаела и го инспирирала британското движење за право на глас од почетокот на дваесеттиот век. Таа се омажила за Хенри Стопс, палеонтолог, пивар и инженер. Тие создадале две ќерки, од кои најстарата била Мари Стопс, застапник за контрола на раѓањето.

Раниот животУреди

Шарлот Стопс е родена во Единбург на 5 февруари 1840 година во семејството на Кристин Браун Греам Кармајкл и Џејмс Фериер Кармајкл, сликар на пејзажи, кој починал од туберкулоза кога Стопс имала четиринаесет години. [1] Таа имала желба да стане писателка, смислувајќи приказни за нејзините браќа и сестри кога била мала и на дваесет и едната година објавила збирка, Алиса Ерол и други приказни . [1] По завршувањето на единственото школување што една млада жена можела да го добие тогаш, таа зазела работни места како гувернанта, една од ретките кариери достапни за неа, во текот на 1860-тите и раните 1870-ти. [1]

Универзитетско образованиеУреди

Во 1865 година, Сара Мер го основала Дебатното друштво за жени во Единбург, кое објавувало редовно списание за пишување, Обидот . Шарлот Кармајкл станала членка до 1866 година и објавила различни дела во Обидот . На состанокот на друштвото во 1867 година, Мери Круделиус ја претставила својата иницијатива за создавање часови за жени на универзитетско ниво под покровителство на образовното здружение за жени од Единбург. На средбата била присутна Шарлот Кармајкл. Таа ветила подготвеност да посетува такви часови и гарантирала уште дванаесет заинтересирани лица. [2] Првите часови започнале во 1868 година, подучени од професорот Дејвид Масон, професор по англиска книжевност на Универзитетот во Единбург, [2] „во време кога Универзитетот не бил отворен за жени и курсевите им биле давани приватно од машки професори. '. [3] Иако на жените не им било дозволено да земат диплома, таа го добила највисокиот сертификат тогаш достапен за студентка, по различни предмети како литература, филозофија и наука, постигнувајќи почести од прва класа. [3] Всушност, таа „била првата жена во Шкотска која добила сертификат за уметност“. [4] Таа го искористила своето образование за унапредување на жените и ги следела научните интереси за англиската ренесанса, особено за шекспирската, книжевна историја.

Во 1876 година Стопс отишла во Глазгов за да му помогне на движењето за високо образование на жените во тој град. Патувањето се совпаднало со состанокот на Британската асоцијација за унапредување на науката, на кој таа присуствувала, започнувајќи ја нејзината долга врска со здружението. На состанокот во Глазгов таа го запознала Хенри Стопс, кој, и покрај тоа што е единаесет години помлад, таа ќе се омажи три години подоцна. [1]

Горен НорвудУреди

Откако се венчале на 3 јуни 1879 година, Стопезите отишле на меден месец низ Европа и Блискиот Исток, на крајот во посета на Египет, пред да се вратат во Британија. Шарлот Стоупс отишла во Единбург каде што се родила нејзината прва ќерка Мари во 1880 година. [5] Откако стигнала до нејзиниот сопруг во Колчестер, неговиот семеен дом, тие се преселиле во Лондон, каде што тој имал активен бизнис. Тие се населиле во Горен Норвуд на јужната периферија на градот, каде што во 1884 година се родила нејзината втора ќерка Вини. Хенри, бидејќи бил многу зафатен со бизнисот, ја оставил Шарлот сама во нивната нова куќа, каде што била изолирана од видовите на интелектуален живот на кои била навикната. Нејзиниот одговор бил да организира состаноци и часови, вклучувајќи група за читање, работилница за логика и група фокусирана на прашања поврзани со еманципацијата на жените. [5]

Стопс станала силно заинтересирана за реформата на викторијанскиот фустан и потребата од удобна облека за жените. Таа била членка на Здружението за рационално облекување и преку нејзината активност со општеството во 1888-1889 година го издигнала нејзиниот идентитет како феминистка. [1] На состанокот на Британската асоцијација во Њукасл на Тајн во 1889 година, Стопс ги запрепасти постапките со организирање импровизирана сесија, каде што го претставила рационалното облекување на широката публика, а нејзиниот говор бил забележан во весниците низ Британија. [1]

Стопс останала во Норвуд до банкротот на нејзиниот сопруг во 1892 година, кога биле принудени да ја продадат куќата. [1] За да ја избегне катастрофата, таа ги однела своите ќерки во Единбург, каде што ги запишала во новоформираното женско училиште, Училиштето Свети Џорџ, Единбург . Таа, исто така, се обидела да стекне ретроспективна диплома, која и била одбиена за време на нејзините студии, но и биле потребни уште два курса кои не биле вклучени во нејзиниот сертификат. Сепак, овие курсеви се судриле, па таа не можела да ги направи за една година и го напушти обидот, [1] враќајќи се во Лондон за да се смести на плоштадот Торингтон во близина на Британскиот музеј, каде што била во можност подобро да го следи нејзиното шекспирово истражување. . [1]

АктивизамУреди

Студијата на CC Stopes за историјата на британската жена се покажа како најпопуларна и највлијателна од нејзините бројни публикации. Британските слободни жени: Нивната историска привилегија била објавена од Сван Соненшајн во 1894 година. (Архивите на Sonnenschein Архивите на Sonnenschein се на Универзитетот Ридинг. ) Имало неколку изданија и била клучна референтна точка за британското движење за право на глас на жените. Хелен Блекбурн, која на Стоупс и ги доставила белешките од сопственото истражување за да и помогне на претпријатието, го купила целото прво издание, чии многу копии биле испратени до членовите на Долниот дом . [1] Како што Лора Е Ним Мејхол забележува дека британските слободни жени биле „можеби единствениот највлијателен текст во фрлањето на женската борба за глас во рамките на радикалниот наратив за загуба, отпор и закрепнување“ од аргументите на Стоупс, како што е наведено во последователните изданија на британскиот Слободните жени честопати биле цитирани од „изборниците на право на глас при поднесувањето на случајот за право на глас на жените во печатена форма, пред толпата и во судницата“. [6] Стопс била член на Националната унија на општества за право на глас на жените . Таа пишувала памфлети и јавно зборувала во кампањи за правата на жените.

Шекспирова стипендијаУреди

Нејзината прва книга била Прашањето за сланина/Шекспир, објавена во 1888 година: побивајќи ги популарните шпекулации дека Френсис Бејкон бил вистинскиот автор на драмите на Шекспир. Ова било првото од неколкуте стипендија за Шекспир и литературата од неговиот период. Нејзините книги во оваа област ги вклучуваат Семејството на Шекспир (1901), Шекспировите современици Ворвикшир (1907 година), Вилијам Ханис и веселбите (1910), Бурбиџ и Шекспировата сцена (1913 година), Извештаите од седумнаесеттиот век на мајсторите на веселбите (17922) и многу објавени белешки и статии. Стопс ја добила наградата Роуз Мери Крошеј од Британската академија во 1916 година за нејзиното шекспирово истражување, тринаесет години пред нејзината смрт во февруари 1929 година.

Според Боас, [4] на денот по смртта на Стопс, Тајмс го објавил следниот коментар:

Кралското друштво за литература изгуби истакнат ветеран меѓу своите соработници, а проучувањето на Шекспир храбар и посветен слуга.

 
Гробот на Шарлот Кармајкл Стоукс на гробиштата Хајгејт (источна страна)

Подоцнежниот животУреди

Во поголемиот дел од нејзиниот подоцнежен живот Стоупс имала финансиски тешкотии по банкротот на нејзиниот сопруг (1892) и прераната смрт (1902). Иако ќерката Мари станала независна кога добила стипендија, а подоцна и била дадена на универзитетска позиција, Стоупс сепак имала помлада ќерка, Вини, за која требала да се грижи. Нејзините финансиски тешкотии биле делумно ублажени на крајот на 1903 година, кога и била доделена владина пензија од 50 фунти годишно „со оглед на нејзината литературна работа, особено во врска со елизабетанскиот период“. [1] Таа добила уште еден грант во 1907 година од страна на Карнеги Траст, овој пат за 75 фунти годишно. [1]

Како шекспиролог, нејзиното признание продолжи да се зголемува и во 1912 година била избрана за почесен член на Кралското друштво за литература . Во 1914 година таа станала основачки член на новото Шекспирово здружение кое промовира Шекспирова стипендија преку функции и предавања до 1922 година. [1]

Шарлот Стопс починала на 6 февруари 1929 година во Вортинг, Сасекс на 89-годишна возраст, од бронхитис и церебрална тромбоза, и била погребана на гробиштата Хајгејт . Датумот на раѓање на нејзиниот гроб е 6 февруари 1841 година. [5]

Дела на Шарлот Кармајкл СтопсУреди

 
CCStopesПосвета
 • Прашањето за Бекон/Шекспир (Лондон: Т.Г. Џонсон, 1888).
 • Одговореното прашање на Бекон/Шекспир (Лондон: Т.Г. Џонсон, 1889 година).
 • Британски слободни жени: Нивната историска привилегија (Лондон: Swann Sonnenschein, 1894).
 • Шекспировите Ворвикширски современици, (Прес Стратфорд-на-Авон, 1897; ревидирано издание, 1907).
 • Семејството на Шекспир: запис за предците и потомците на Вилијам Шекспир (Лондон: Елиот Сток, 1901 година).
 • Сферата на „мажот“ во однос на онаа на „жената“ во Уставот (Лондон: T Fisher Unwin, 1908).
 • Вилијам Ханис и веселбите на кралската капела (Лондон: Лувен; Дејвид Нат, 1910 година).
 • Барбиџ и сцената на Шекспир (Лондон: De La More Press, 1913).
 • Шекспировата индустрија (Лондон: Бел и синови, 1916 година).
 • Животот на Хенри, Трет Ерл од Саутемптон (Кембриџ: Cambridge University Press, 1922).

Белешки и наводиУреди

НаводиУреди

 

ИзвориУреди

 • Boas, Frederick S. (1931). „Charlotte Carmichael Stopes, Some Aspects of her Life and Work“. Essays by Divers Hands: Being the Transactions of the Royal Society of Literature of the United Kingdom. New Series. X. OCLC 191709435.
 • Briant, Keith (1962). Passionate Paradox: The Life of Marie Stopes. New York: W.W. Norton & Co. OCLC 14626008.
 • Green, Stephanie (2013). The Public Lives of Charlotte and Marie Stopes. London: Pickering & Chatto. ISBN 9781848932388.
 •  
 • Mayhall, Laura E. Nym (2000). „Defining Militancy: Radical Protest, the Constitutional Idiom, and Women's Suffrage in Britain, 1908–1909“. The Journal of British Studies. 39 (3): 340–71. doi:10.1086/386223. ISSN 1545-6986.
 • Stopes, Charlotte Carmichael (1898). „The Higher Education of Women in Scotland“. Shafts. 4 (6): 95–101.

Дополнително читањеУреди

Надворешни врскиУреди

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 Green 2013.
 2. 2,0 2,1 Stopes 1898.
 3. 3,0 3,1 Briant 1962.
 4. 4,0 4,1 Boas 1931.
 5. 5,0 5,1 5,2 Hall 2005.
 6. Mayhall 2000.