Отвори го главното мени

Шаблон:Без извори

Padlock.svg

Овој високоризичен шаблон е заштитен од уредување со цел да се спречи вандализам. (дневник на заштувања). Ве молиме дискутирајте ги измените во страницата за разговор или барајте отстранување на заштитата. Можете да користите {{editprotected}} на страницата за разговор за да побарате од администарторот да изврши уредување наместо вас.

Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа шаблонска документација е превметната од Шаблон:Без извори/doc [уреди]


Information.svg

Овој шаблон треба да се користи само на статии што немаат извори.

Алтернативи:

  • За статии што имаат неколку извори, но не доволно, треба да се користи шаблонот {{Малку извори}}.
  • Другите шаблони што се наведени подолу треба да се користат кога изворите не се соодветни од други причини.
  • Бидете храбри! Подобро е да побарате наводи и да ги додадете нив, отколку овој шаблон.
  • Подобро е да не се поставува овој шаблон на премногу кратки статии.

Овој шаблон ги додава статиите во Категорија:Статии без извори. Не треба да се користи со {{subst:}}.

Користење

Овој шаблон се поставува на врвот на статијата. Има два изборни параметри:

  • Поле за опис: Изборното поле за опис се користи за поточно да се посочи за што се потребни извори. По основно, ако не се користи полето за опис, на шаблонот се испишува „Оваа статија не наведува никакви извори или наводи.“ Ако внесете нешто во полето за опис, зборовите „Оваа статија“ се заменуваат со тоа што сте внеле. На пример, ако внесете {{без извори|Заглавието „Детство“ од оваа статија}}, ќе се испише „Заглавието „Детство“ од оваа статија не наведува никакви извори или наводи.“

Видете уште

Следниве шаблони се корисни во случаи кога има некои извори, но не се соодветни или доволни: