Чунови (Коџоман)

Чунови – слика од Вангел Коџоман. Сликата е масло на платно во постимпресионистички стил, завршена во 1940 година.[1]

Чунови
Творец Вангел Коџоман
Година 1940

Сликата припаѓа на неговиот „Белградски период“ (1938-1945) и едно од неговите значајни дела на пејзажното сликарство. Сликарската постапка на Коџоман во овој период го задржува континуитетот со претходното творештво во духот на лирската постапка со постимпресионистички белези, но и со послободен третман во решавањето на битните ликовни проблеми на бојата и формата.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Вангел Коџоман, ретроспектива 1928-1976 (PDF). Скопје: Музеј на современа уметност - Скопје. 2016. стр. 85. ISBN 978-608-257-002-0. Посетено на 25 април 2020. На |editor1-first= му недостасува |editor1-last= (help); Укажано повеќе од еден |pages= и |page= (help)