Човек со среќа

Човек со среќа е роман од авторот Фатос Конголи. Издавач: "Теона". Година на издавање 2013. Страни на книга 320. ISBN 978-99943-1-920-6

Насловната страница на книгата

СодржинаУреди

Во оваа книга, авторот вклучува еден свој познат карактер, инспекторот Сабит Курти. Пред пензија, тој е обвинет за последната задача, која била некако различна. Задачата се состоела во тоа да му помогне на еден важен човек да не биде убиен. Сепак, во текот на романот не се знае кој ќе биде жртва, кој ќе биде убиец, ниту пак се познати мотивите за убиство. Единствено се знае точно времето и местото на извршување на убиството.

Ова е само позадина на книгата. Главното дејство во книгата се одвива меѓу две паралелни приказни за љубовта: едната реална, а другата виртуелна, на главниот лик Гентиан Енѓли, професор по француски јазик. Реалната љубов се случува со една русокоса девојка што се вика Клеопатра, а од виртуелната љубов е една девојка со големи црни очи што се вика Вега.