Јасно писмо

(Пренасочено од Чисто писмо)
Prijutnoe1.jpg

Јасното писмо (монголски: Тодо бичиг) било создадено во 1648 од будистичкиот монарх Заја-пандита Намхајџимко за пишување на монголски јазик. Било развиено врз база на традиционалното монголско писмо и било создадено сѐ со цел да се прилагоди пишувањето според изговорот на јазикот. Исто така, со ова писмо полесно било преведувањето и транскрипцијата од тибетски јазик и санскритски јазик во монголски јазик.

Писмото исто така било користено од калмиците во Русија сѐ до 1925, кога тоа писмо било заменето со кирилицата. Во Синкјанг, во НР Кина, ојратите сѐуште го користат писмото.

ПисмотоУреди

 

ПримерУреди

 
Оче наш
 
Јован 3:16

ПоврзаноУреди