Чикомуселтечки јазик

Чикомуселтечки јазикмајански јазик кој се зборувал во мајански заедници во Мексико и Гватемала. До 1970-1980-те години јазик исчезнал и денес нема живи луѓе кои го зборуваат јазикот.

Чикомселтечки јазик
Chikomuselteko 
Изговор: ʧikomuselteko
Зборуван во: Мексико; Гватемала 
Регион: мали заедници во Гватемала и Мексико
Исчезнување: 20 век
Јазично семејство: Мајански јазик
 Huastecan
  Чикомселтечки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: id=cob cob

Пад и исчезнување

уреди

Во XX век било јасно дека овој јазик има пад што се однесува до бројот на говорници и кога во 1926 година Франц Термер ја посетил заедницата каде живееле чикомукелтеци забележал дека пронашол само три лица кои го зборувале јазикот.

Наводи

уреди
Brown, Cecil H.; and Søren Wichmann (2004). „Proto-Mayan Syllable Nuclei“. International Journal of American Linguistics. Chicago, IL: University of Chicago Press. 70 (2): 128–186. doi:10.1086/424553. ISSN 0020-7071. OCLC 98981737.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
Campbell, Lyle; and Una Canger (1978). „Chicomuceltec's last throes“. International Journal of American Linguistics. Chicago, IL: University of Chicago Press, in cooperation with the Conference on American Indian Languages. 44 (3): 228–230. doi:10.1086/465548. ISSN 0020-7071. OCLC 1753556.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 
Карта на поранешната употреба на јазикот
Dienhart, John M. (1997). „The Mayan Languages- A Comparative Vocabulary“. Odense University. Архивирано од изворникот (electronic version) на 2006-12-08. Посетено на 2006-12-15.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)