Ц/1911 С3 е исто така позната како Кометата Бељавск 1911 IV и 1911г според конвенциите за именување во тоа време. Кометата беше откриена од рускиот астроном Сергеј Иванович Бељавски на 29 септември 1911 година и набргу потоа била независно видена од четири или пет други набљудувачи во Соединетите Држави и веројатно од други ширум светот.[1]

Ц/1911 С3 (Белјавски)
Ц/1911 С3
Откривање
ОткривачСергеј Иванович Берљавски
Откриена29 септември 1911 година
Други
ознаки
1911 IV, 1911g, комета Бељавски
Орбитални особености A
Епоха19111000 (JД 2419321.0)
Афелn/a
Перихел0.303424 АУ
Голема полуоска2064.11 AУ
Занесеност0.997005
Периодn/a
Наклон96.4659°
Последен перихел10 октомври 1911 година
Следен перихелнепознато

Во времето кога била откриена, кометата била блиску до Сонцето, што ги отежнувало набљудувањата. Меѓутоа, неколку дена по откривањето, тој бил објект со голо око неколку дена на утринското небо, а подоцна, по перихелот, како вечерен објект. Брзо избледе, стана видлив само со телескопи и последен пат беше виден на 17 февруари 1912 година.

Кометата имала опашка од 8 до 10 степени во должина.

Кометата Бељавски е долг период (непериодична) комета вредна за одбележување по тоа што има хиперболична орбита и затоа не се очекува да се врати во повторно внатрешниот Сончев Систем.

Наводи уреди

  1. „C/1911 S3“. Архивирано од изворникот на 2021-11-30. Посетено на 2021-11-30.