Црногорија

област во Македонија

Црногоријаисториско-географска област во северниот дел на Македонија. Областа ги опфаќа селата распослани на јужните падини на планината Скопска Црна Гора.

Панорама на селото Горњане

ГранициУреди

Областа на север, исток и запад е заокружена од огранки на самата планина Скопска Црна Гора.[1]

Во минатото селото Блаце (Чучер-Сандево) припаѓало на областа Црногорија поради присуството на словенското население. Истовремено, селата Раштак, Булачани и Црешево, се сметаат за дел од областа поради самото население. Поради доселувањата од селата на Скопска Црна Гора и селата Горно Оризари и Радишани се сметани за дел од областа.[1]

СелаУреди

Села кои влегуваат во рамки на областа:[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Трифуноски, Јован Ф.; Трифуноски, Јован Ф. (1971). Скопска Црна гора : природна средина, прошлост, насеља, становништво и привреда : (са скицама, фотографијама и картом) = Skopska Crna Gora : antropogeographische Forschungen. Skopje: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. OCLC 637308591.