Црква „Св. Троица“ - Долно Лисиче

црква во селото Долно Лисиче

Света Троицамакедонски православен храм во скопското село Долно Лисиче. Таа се наоѓа во близина на сретселото, од десната страна на патот кој води кон селото Јурумлери и мостот на реката Вардар. Внатрешноста е живописана со нови фрески, кои се дар од семејствата кои живеат во Долно Лисиче. Според натписот на камбанаријата, таа е подигната во 1991 година со благослов на тогашниот поглавар на МПЦ и македонски архиепископ г.г. Гаврил. Во склоп на црквата се и селските гробишта, кои се одделени со ѕидови. Во 2009 година црквата била цел на грабеж.[1]

Света Троица

Поглед на црквата Света Троица во селото Долно Лисиче

македонска православна црква
Епархија Скопска
Местоположба

Карта

Место Долно Лисиче
Општина Аеродром
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свето Тројство
Архитектонски опис

Наводи уреди

  1. „Кражба во црква во Долно Лисиче“. Утрински Весник. 13 мај 2009. Посетено на 2011-03-28.