Црква „Св. Никола“ - Штип

црква во Штип, Македонија
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Свети Никола
Sv. Nikola - Štip 2.JPG

Поглед на црквата

Македонска православна црква
Епархија Брегалничка
Архијерејско намесништво Штипско
Парохија Штипска
Местоположба
Населено место Штип
Општина Штип
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Никола
Градител Ѓорѓи Новаков-Џонгар
Изградба XIX век
Завршено 1867
Осветување 10 мај 1867
Живопис Никола Дамјанов
Градител Ѓорѓи Новаков-Џонгар
Зограф поголем број (во текстот)
Архитектонски опис
Архитектонски стил дамјановски
Портал „МПЦ“

Свети Никола или Свети Николај“катедрална црква на Брегалничката епархија на Македонската православна црква. Сместена е во западниот дел на градот Штип, крај патот за соседно Ново Село.

Изградена е врз темелите на старата Сифиева црква од 1341 г.[1] Со нејзините димензии и раскош претставува значаен споменик на преродбеничкиот период. Дело е на прочуениот градителски мајстор Ѓорѓи Новаков-Џонгар, во стилот на истакнатиот мајстор Андреја Дамјанов. Храмот е завршен и осветен на 10 мај 1867 г., во времето на ќустендилскиот митрополит Игнатиј, кога Штип бил дел од Ќустендилската епархија.[2]

Црквата претставува трикорабна базилика, заобиколена со чардаци од западната, северната и јужната страна, кои на горниот кат преминуваат во галерија. Внатрешноста на црквата е украсена со живопис на сводовите и неколку фрески на ѕидовите. Дело е на видниот зограф Никола Дамјанов, кој ја живописува и ги украсува вратите со балдахини во 1889 година.[3] Фрескоживописот и резбата со богато украсениот балдахин во олтарниот дел и владичкиот престол во коработ на црквата се дело на Костадин Иванов Вангелов од Штип и тројцата браќа зографи Никола, Вангел и Коста Атанасови од Крушево.

Олтарните икони се дело на прочуениот сликар Димитар Андонов Папрадишки, како и од други зографи: Захарие Самоковлија, Атанасие Хризу, Хаџи Костадин од Велес, Јован Прилепчанин, Јован Атанасов, Коста Крстев.

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Култура: Црква Свети Никола“. Општина Штип. Посетено на 11 јуни 2015.
  2. „Храм Свети Николај - Штип“. Брегалничка епархија. Посетено на 2014-02-07.
  3. Ангелов, Валентин Ангелов (1998). Панорама на възрожденските приложни изкуства. София: Академично издателство „Проф. Марин Дринов“. стр. 34.

Надворешни врскиУреди